foto Francesc i Kael (leticia)

Blog vadepares.cat (testimoni Francesc)

El Francesc ha escrit un post al seu blog “vadepares.cat” que m’autoriza a publicar aquí…

Leticia, Francesc, moltes gràcies per permetre’m estar al vostre costat en un moment tan íntim i especial com ha estat el naixement del Kael. Ha estat un regal.

“Una doula és una persona amb experiència i coneixement en processos d’embaràs i parts, que acompanya i ajuda a fer-ho el més tranquil i informat possible. Si bé ens sembla molt recomanable en un primer part quan es va molt perdut, en els posteriors segueixen sent de gran ajuda.

A més a més, no es tracta d’una ajuda específica per parts a casa, com moltes vegades s’associa. Al contrari, nosaltres amb un embaràs de risc, volíem l’acompanyament en tota la part hospitalària. Normalment en el part a casa ja es té una llevadora exclusivament per a vosaltres, que estarà al vostre costat tantes hores com sigui necessari, però en un hospital això no és així. A nosaltres, por exemple, ens va tocar una llevadora excel·lent, però amb tres parts en el fase expulsiva simultàniament, ella no podia estar amb nosaltres la major part del temps.

Fa mesos que fem cursos i classes pel part però no és excloent: la doula ha estat amb nosaltres des de les primeres contraccions fins les primeres hores de vida del Kael i ens podia anar recordant la informació dels cursos i ampliant altres aspectes. Una gran ajuda i suport per la mare però també pel pare, que pot acabar d’entendre millor tot el què passa i com ajudar i col·laborar de la millor manera possible.

Si bé en alguns hospitals no accepten un segon acompanyant, la doula no intervé ni interfereix en les tasques sanitàries però les complementa. Tenir l’experiència de desenes i desenes de parts, t’ofereix informació tranquil·la de en quin moment del procés ens trobem, què va bé i que podria anar malament, perquè canvien el tipus de contraccions, etc. i com anar-ho gestionant nosaltres.

A més a més, quan de parts anteriors coneix part dels equips mèdics, li permet anar preguntant i tenint més informació (per exemple quan hi ha 5 parts simultanis i l’ambient està una mica estressat com ens va passar).

I en els moments de més dolor o de més tensió, després d’hores d’esforç i cansament, és un pilar fonamental que aporta serenor en cas de discussions absurdes entre la parella, o en cas de crits i desesperació, etc.

Hi ha països on la doula és un servei ofert pel propi sistema sanitari, o a Brasil on tenen un paper encara més protagonista i per llei tenir permís d’acompanyar en qualsevol hospital. Aquí encara queda molt camí per recórrer i ha generat certa controvèrsia o antipatia per part d’algunes llevadores i infermeres, quan a la pràctica són el seu millor aliat i els hi faciliten molt la feina.

També és una llàstima que molts hospitals no permetin l’accés de dues persones (per exemple pare i doula) en el moment del part. Suposo que és per falta d’informació del seu paper i els beneficis que aporta, sovint només relacionades amb parts naturals i amb etiquetes d’anti-anestesia, etc. Però a la pràctica la doula entén les demandes del tipus de part que volen els pares i acompanya el procés sigui quin sigui (nosaltres ja sabíem que voldríem anestesia, per exemple).

Però és que això només és un dels punts! Comptar amb el suport d’algú que ha acompanyat tants parts, ofereix molta informació també logística i organitzativa, que ajuden a rebaixar els nervis i l’estrès preveient tot el què anirà passant: des de la manera més tranquil·la si es vol anar amb taxi a l’hospital, fins a planificar i col·laborar en l’atenció del fill més gran, per exemple.

Fins i tot, a nosaltres ens ha donat un regal inesperat i molt especial: un registre escrit de tot el què ha passat durant el dia del part.

Esperem que poc a poc tothom pugui triar si vol comptar amb aquest suport extra en un moment tant intens, i la intenció d’aquest escrit és aportar la nostra experiència personal d’un part de risc hospitalari, i desfer algun estereotip o confusió. Però sobretot agrair a la Vicky de Doula Barcelona, la seva ajuda i suport.”

0 comentarios

Escribe tu comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Agradecemos tu participación.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>